Home / Raspunsuri la Intrebari / Cate kilograme este normal sa ia in greutate o gravida in sarcina?

Premiera medicala in Romania la Spitalul Regina Maria Baneasa

Doctor Alina Plesoianu

gemeniO intervenţie speciala a schimbat viata a doi fraţi gemeni aflaţi încă în uterul mamei. Interventia a fost efectuată, pentru prima dată în România, la spitalul Regina Maria din Băneasa. Este vorba de realizarea unei proceduri de fotocoagulare cu laser a anastomozelor placentare, se arată într-un comunicat de presă al unităţii sanitare.

Operaţia a salvat viaţa a doi fraţi, gemeni identici, aflaţi încă în uterul mamei, diagnosticaţi cu ‘sindrom transfuzor-transfuzat’, o condiţie rară în care se produce transferul de sânge de la un făt la celălalt prin intermediul placentei comune.

Intervenţia fetală minim-invazivă a durat 2 ore şi a fost efectuată de dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, unul dintre puţinii medici din ţară care efectuează operaţii intrauterine.

Fotocoagularea laser a anastomozelor placentare este o metodă de tratament state-of-the-art care are ca scop deconectarea vaselor de sânge comune dintre gemeni, oprindu-se astfel transferul anormal de sânge dintre ei.

Este frecvent efectuată între săptămânile 16-26 de sarcină. Procedura are loc în sala de operaţii şi durează 1-2 ore, în funcţie de numărul de vase care urmează să fie coagulate.
Acest tip de tratament se poate efectua doar în centre de medicină fetală de către specialişti cu pregătire amplă în acest domeniu.

Studiile efectuate în centre fetale de renume din SUA au arătat o rată de supravieţuire de 80-85% pentru unul din gemeni şi de 65-70% pentru ambii copii.

“Un fetoscop, un endoscop de dimensiuni foarte mici, cu o cameră video miniaturală la capătul lui, este introdus prin peretele abdominal al mamei, apoi prin peretele uterului în cavitatea amniotică a fătului primitor. Fetoscopul permite examinarea directă a vaselor de sânge de pe suprafaţa placentei şi identificarea anastomozelor vasculare anormale. Este o tehnică de mare fineţe, medicul trebuind să direcţioneze cu mare atenţie fasciculul laser care să coaguleze selectiv doar acele vase de sânge care comunică între un geamăn şi celălalt, în timp ce vasele normale, care hrănesc fiecare făt, să rămână intacte”, a adăugat dr. Rahimian.

Intervenţia a fost efectuată cu succes, ecografia de control arătând absenţa comunicării anormale între cei doi copii.
În continuare, mama şi gemenii vor fi urmăriţi ecografic îndeaproape de către medic.

Sindromul transfuzor-transfuzat este o condiţie prenatală în care gemenii identici primesc cantităţi inegale de sânge placentar, având drept rezultat dezvoltarea lor diferită. În mod normal, cu toate că au în comun aceeaşi placentă, circulaţia fiecărui geamăn este separată.

În sindromul transfuzor-transfuzat se formează legături între vasele de sânge placentare, permiţând sângelui să circule de la un făt la altul.

Dacă aceste anastomoze sunt inegale, se poate dezvolta un transfer semnificativ de sânge de la un geamăn, numit donator sau transfuzor, către celălalt geamăn, numit primitor sau transfuzat. Ca urmare, un copil va primi prea mult sânge, iar celălalt prea puţin.

Istoria naturală a sindromului transfuzor-transfuzat este bine stabilită. Dacă nu este tratat, probabilitatea ca ambii copii să moară în uter este foarte mare, de 60-100%, în special când afecţiunea este prezentă la mai puţin de 20 săptămâni de sarcină.

Dacă mama este însă diagnosticată la timp se poate efectua un tratament intrauterin care poate salva viaţa copiilor.

>>>Clic AICI pentru a adresa intrebarile tale Medicului Ginecolog<<<

Intreaba Medicul Ginecolog aici

Smiley faceRedactia Intreaba Ginecologul.ro, condusa de Alina PLESOIANU (Doctorand Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie), este pregatita sa va ofere raspunsuri rapide pentru orice intrebare din sfera: ginecologie, sarcina, nastere, neonatologie, puericultura.

Va rugam sa adresati aici intrebarea dumneavoastra, precum si descrierea cat mai detaliata a cazului. Medicul Ginecolog vă va raspunde in cel mai scurt timp.

O zi frumoasa!

Va rugam sa detaliati aici cazul si sa formulati intrebarea sau intrebarile. Medicul Ginecolog va va raspunde in cel mai scurt timp.

Va rugam sa completati aici adresa de e-Mail pentru ca Medicul Ginecolog sa va poata expedia raspunsul.

(Verificare anti-Spam. Va multumim!)

Please wait...

About Redactia IntreabaGinecologul.ro

Redactia IntreabaGinecologul.ro, condusa de Alina PLESOIANU (Doctorand Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie), este pregatita sa va ofere raspunsuri rapide pentru orice intrebare din sfera: ginecologie, sarcina, nastere, neonatologie, puericultura. >>>...Clic aici pentru a adresa intrebarile dumneavoastra...<<< Va vom raspunde cu multa placere, in cel mai scurt timp. O zi frumoasa!
Scroll To Top