Home / Raspunsuri la Intrebari / Cate kilograme este normal sa ia in greutate o gravida in sarcina?

Parlamentul francez a dat undă verde cercetării asupra embrionului şi celulelor stem – celule stem –

Doctor Alina Plesoianu

celule-stem2Parlamentul francez a adoptat definitiv marţi un text legislativ controversat care autorizează cercetările asupra embrionului şi a celulelor stem. Proiectul în acest sens era susţinut de guvern pentru ca Franţa să recupereze ‘întârzierea’ în acest domeniu, relatează AFP.
Proiectul legislativ, susţinut de stânga, a fost adoptat cu voturile favorabile a 314 deputaţi, alţi 223 deputaţi votând împotrivă, în principal opoziţia de dreapta.

Până acum, cercetările asupra embrionului şi a celulelor stem erau interzise, dar se puteau acorda derogări, în baza unei prevederi intrate în vigoare în 2004.

Deputatul radical /centru-stânga/ Roger Gerard Schwartzenberg, fost ministru al cercetării, a explicat că miza proiectului o constituie ‘medicina regenerativă şi terapia celulară’. ‘Gândiţi-vă la aceia dintre concetăţenii noştri care sunt bolnavi şi aşteaptă, speră la terapii noi’, i-a îndemnat deputatul pe colegii săi, evocând degenerarea retinei, boala Alzheimer sau afecţiunile cardiace.

‘Este un progres pe care îl aşteptăm de 35 de ani’, a remarcat la rândul său deputatul socialist Jean Louis Touraine, după votul de marţi din Adunarea naţională /camera inferioară a parlamentului francez/.

În schimb, deputatul UMP /dreapta/ Jean Leonetti a denunţat o dezbatere ‘de mântuială’ şi a apreciat că cercetările în domeniu nu au fost împiedicate nici până acum de legislaţie.

Deputaţii de dreapta au zădărnicit o primă tentativă de dezbatere a proiectului de lege, la 28 martie, ceea ce a determinat guvernul francez să înscrie textul – adoptat de Senat în decembrie 2012 – pe agenda sesiunii extraordinare a parlamentului.

Anterior, în 2011, după dezbateri încinse, fosta majoritate de dreapta a decis să se rămână la interdicţia cercetării, cu posibilitatea derogărilor. Oponenţii cei mai hotărâţi ai legalizării cercetărilor sunt aceiaşi care s-au opus şi căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, care, în pofida acestei opoziţii şi a amplelor proteste ale societăţii civile, au fost totuşi legalizate în mai a.c.

Cardinalul catolic Andre Vingt-Trois, arhiepiscop al Parisului, a apreciat, că textul proiectului conţine o ‘gravă eroare’, întrucât indică faptul că ’embrionul este considerat a nu fi nimic’.

Peste 70 de proiecte de cercetare pe embrioni sau celule stem embrionare umane au fost autorizate în Franţa din 2005 şi până acum, prin derogare, de către Agenţia pentru biomedicină. AGERPRES (AS – autor: Mihaela Toth, editor: Flori Tiulea)

>>>Clic AICI pentru a adresa intrebarile tale Medicului Ginecolog<<<

Intreaba Medicul Ginecolog aici

Smiley faceRedactia Intreaba Ginecologul.ro, condusa de Alina PLESOIANU (Doctorand Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie), este pregatita sa va ofere raspunsuri rapide pentru orice intrebare din sfera: ginecologie, sarcina, nastere, neonatologie, puericultura.

Va rugam sa adresati aici intrebarea dumneavoastra, precum si descrierea cat mai detaliata a cazului. Medicul Ginecolog vă va raspunde in cel mai scurt timp.

O zi frumoasa!

Va rugam sa detaliati aici cazul si sa formulati intrebarea sau intrebarile. Medicul Ginecolog va va raspunde in cel mai scurt timp.

Va rugam sa completati aici adresa de e-Mail pentru ca Medicul Ginecolog sa va poata expedia raspunsul.

(Verificare anti-Spam. Va multumim!)

Please wait...

About Redactia IntreabaGinecologul.ro

Redactia IntreabaGinecologul.ro, condusa de Alina PLESOIANU (Doctorand Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie), este pregatita sa va ofere raspunsuri rapide pentru orice intrebare din sfera: ginecologie, sarcina, nastere, neonatologie, puericultura. >>>...Clic aici pentru a adresa intrebarile dumneavoastra...<<< Va vom raspunde cu multa placere, in cel mai scurt timp. O zi frumoasa!
Scroll To Top